Történetünk

A Csabagyöngye Kulturális Központ hat telephelyen működő integrált közművelődési intézmény. 6100 m²-es központi épületegysége az Agóra-program keretében 2013 januárjában nyitotta meg kapuit. Emellett három lakóterületi közösségi ház, illetve a Schéner Mihály mesevilágát idéző kreatív alkotóközpont és a Munkácsy Mihály nevét viselő emlékház tartozik még az intézményhez.

A központi épület elődje az 1969-ben átadott ifjúsági és úttörőház volt, mely a hetvenes évek közepétől látott el általános művelődési otthoni feladatokat, s amely a rendszerváltás után vette fel az Ifjúsági Ház és Általános Társaskör nevet, s vált a térség meghatározó közművelődési intézményévé. A Munkácsy Emlékház 1998-ban került az intézményhez, míg a nemrég a városi turisztikai egyesülethez átkerült Tourinform Irodát 1999-ben hozta létre telephelyként a Ház és gondozta 16 évig.

Az Agóra program racionalizálisi kötelezettségei kapcsán a Csabai Ifiház – mint központ – irányításával 2010. január 1-jén létrejött a Békéscsabai Kulturális Központ, melyhez a korábbi három egység mellett telephelyeként kapcsolódott a Mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház, a Lencsési Közösségi Ház, a Meseház és az újonnan épített Jaminai Közösségi Ház is. A kapcsolódott kisházak elsősorban lakóterületi feladatokat látnak el.

2013 januárjában az új multifunkcionális közösségi központ átadásakor az intézmény-együttes neve Csabagyöngye Kulturális Központra módosult.

2015-ben gondozásra megkapta az intézmény az Emlékház melletti védett parkot, mely korábban egy évszázadig a kúria kertje volt, 2016-ban pedig felújításra a város legrégebbi, még álló lakóházát, a Molnár-házat.

Tevékenységi mutatóink szerint éves átlagban 1000 alkalom fölötti a 75 fős részvételnél nagyobb események (fesztiválnapok, rendezvények, társasági alkalmak) száma, míg a nálunk működő közösségek száma 125 körül mozog.

Éves összesített látogatottságunk átlagosan 300.000 főre tehető. Ebből a helyi látogatók 72 %-ot jelentenek, míg a vonzáskörzetre 18, a távolabbról érkezőkre 10 %-ot számítunk.