fbpx
Tagintézmények

Feltöltés alatt.

MEZŐMEGYERI ARANY JÁNOS MŰVELŐDÉSI HÁZ

Klasszikus falusi kultúrház, mely 1965 óta gondoskodik első sorban a Mezőmegyeren élők közösségi és kulturális programjairól, és közösségeiről. Kiemelt tevékenységi köre az organikus kultúra új formáinak művelése, illetve a kézműves falu támogatása.

200 fős nagyteremét, 3 foglalkoztató helyiség, egy büfé/előtér, egy melléképület és egy ápolt udvar egészíti ki.

MESEHÁZ

A Meseház közösségi ház és múzeumpedagógiai kiállítóhely. Központi helyszíne három örökségvédett, a 20. sz. elejéről származó népi építészeti épületből áll, benne 4 kiállító-terem, 6 foglalkoztató, 1 vendégszoba, szép udvarokkal. Állandó bemutatói: Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész meseművészeti hagyatéka, Lenkefi Konrád bábművész emlékkiállítása, Ványai János népművész fazekasműhelye, és a napi tevékenységet is szolgáló archaizáló enteriőr.  Fő tevékenységi köre a kézművesség köré szerveződik, de kiemelt feladata a nemzetiségi közösségi élet szervezése, és a családokhoz, illetve az iskolai tevékenységek támogatásához köthető gyermekfoglalkoztatás. Az épületegyüttestől alig száz méterre található Molnár-ház Békéscsaba legrégibb álló lakóépülete, mely kiállítótérként és közösségi pihenőhelyként szolgál.

MUNKÁCSY EMLÉKHÁZ

Múzeumpedagógiai kiállítóhely, melyben 19. sz.-i korabeli polgári miliőbe illesztve a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonát képező 21 eredeti Munkácsy-kép található. Az épület egy 1843-ban épült, ma már örökségvédett kisnemesi otthon cselédházzal, mely 1994-ben került felújításra. A látogatókat 3 fogadótér, 7 kiállító-terem, 2 foglalkoztató, 1 műterem szolgálja nagy udvarral, és egy 2000 m²-es védett parkkal.

Kiemelt feladata a település Munkácsy-hagyományainak megőrzése, valamint az ünnepek kultúrájának ápolása.

JAMINAI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Kertvárosi közösségi ház, épült 2010-ben, a szociális városrehabilitáció segítségével tovább bővült 2014-ben. A 150 fős, két részre osztható nagyteremet 2 foglalkoztató, 2 iroda, egy közösségi konyha, és egy játszóeszközökkel felszerelt udvar egészíti ki. Feladata a kertvárosban élők művelődési, közösségi igényeinek kiszolgálása, lakóterületi közösségek működtetése, és az intézményegységben működő, civilszervezeteket koordináló Jamina Szövetség támogatása.

LENCSÉSI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Lakótelepi közösségi ház, mely 1987-ben épült. 150 fős nagyterme mellett 3 foglalkoztató található az épületben. Működtetésben a közösségi házhoz nem kapcsolódó botanikai tanösvény és egy füves rendezvénytér övezi. Feladata elsősorban a Lencsési lakótelepen élők művelődési igényeinek kielégítése, közösségeinek gondozása, segítése. Kiemelt bázisa a város fotóművészeti életének.