fbpx
május 23. (kedd) 13.00
Szabadság, szerelem – Petőfi 200
Ingyenes
Szabadság, szerelem – Petőfi 200
Helyszín: Csabagyöngye
Időpont: 2023. május 23. (kedd) 13.00

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című nagysikerű darab országjáró körútra indult.

Az előadás ingyenes, de regisztrációköteles: regisztracio@kerteszintezet.hu

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás; Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a zenés, irodalmi előadásban, amely egyből dupla teltházas előadással mutatkozott be március 15-én, Budapesten a Hagyományok Házában.

Az előadás gerincét Petőfi versei adják, amelyek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően:
• Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…)
• Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ)
• Ember Márk (Föltámadott a tenger…)
• Paulina (A szabadsághoz)
• Romengo (Ha az Isten…)
• 4S Street (Szeretek én)
• Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén)
• The Biebers (1848)
• Sena (Egy gondolat bánt engemet…)

Videoklipet is készült a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban.

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A főként középiskolásoknak szóló előadás két szereposztással készült: Petőfi szerepében Zámbori Soma, illetve Berettyán Nándor látható, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne, illetve Katona Kinga alakítja, míg narrátorként Berecz István, illetve Szabó Sebestyén László látható.

A Petőfi-versmegzenésítések klipjei már elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján:
https://www.youtube.com/playlist

Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, amely március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában.
https://open.spotify.com/album/06I5KyniMsrzFD8ed3uO2Q

A „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.