Művészetek

Féling Színház

Vezető: Steinwender József
Kapcsolattartó: Csikós Nóra
Foglalkozások ideje: Kedd: 15.00-17.00 Szerda 17.00-19.00
Színjátszók kora: 15-55 év
Színjátszók átlag létszáma: 12
Az amatőr színjátszó társulat 1978-ban alakult.
Látogatott fesztiválok, díjak: többszörös országos arany minősítés; nívódíj; Egressy Béni Fesztivál; Piknik Nemzetközi Fesztivál (Esztergom); PADIF (Szilágycseh); Vidám Művek Fesztiválja (Merlin színház, Budapest)


Nyíri Lajos TáncSport Egyesület és Békéscsabai Társastánc Klub

Elnök: Szente Béla
Kapcsolattartó: Csikós Nóra (20/260-8294 – csikos.nora@gmail.com)
foglalkozások ideje: hétfőtől-csütörtök: 17:00-20:00

A békéscsabai Társastáncklub az országban az elsők közt alakult 1961-ben. Alapítói Nyíri Lajos táncpedagógus és felesége voltak. A klub megalakulása utáni években a megye számos településén tartottak táncbemutatókat, melyekkel e műfajt igyekeztek népszerűsíteni. Országos viszonylatban az elsők közt alakítottak ki nemzetközi kapcsolatot több szomszédos országgal is. Az évek alatt többször részesültek nívódíjban, előadói díjban, koreográfiai díjban, Kiváló Együttesi Díjban egyaránt. Az évek folyamán az ország egyik legeredményesebb egyesületévé nőtte ki magát a Nyíri Lajos TáncSport Egyesület. Több alkalommal kapott delegálást párosuk világbajnokságokra, nemzetközi versenyekre. Hazai eredményeik között több országos bajnoki, ranglista, magyar bajnoki döntős helyezés is szerepel. A versenyek mellett szinte minden hétvégén fellépéseken vesznek részt a megye számos településén, hogy ezzel is népszerűsítsék a társastáncot és nem utolsó sorban a Társastáncklubot. Különböző rendezvényeken (szalagavató, céges rendezvények, bálak, stb.) színvonalas fellépéseket, műsorokat vállalnak.

Induló csoportjainkba, tanfolyamainkra folyamatosan várjuk a jelentkezőket egészen a 6 éves kortól felnőtt korosztályig. A tanfolyam részvételi díja: 3000 Ft/hó.


Csabai Színistúdió

Foglalkozások: hétfő 15.00-18.00 csütörtök, péntek 15.00-18.00
Művészeti vezető: Szente Béla
Szervező: Fazekas Lili
Tagdíj: 2500,- Ft/hó

Két csoporttal működik a Stúdió 30 aktív taggal, amit szeretnénk tovább bővíteni.
A Csabai Színistúdió 2017-ben is legalább annyi fellépést tervez, mint a 2016- os évben. Szeretnénk új tagokat toborozni a csoportjainkba, legfőképp a fiúk utánpótlását szeretnénk megoldani.
Szívesen közreműködünk rendezvényeken, nemzeti ünnepeinken, minden évben tábort szervezünk.


Calandrella Kamarakórus

Próbanap: minden péntek 18.00-19.00
Létszám: 15 fő
Csoportvezető: Kutyejné Ablonczy Katalin
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
A Calandrella Kamarakórus nem csak a városi énekkaraink sorában, hanem a hazai amatőr kórusmozgalom élvonalába sorolandó. Művészeti munkájukat karvezetőjük magas szintű szakmaisággal tervezi, vezeti. 2017-es céljaik között tudásuk országos kórusfesztiválon, valamint nemzetközi színtéren történő bemutatását tervezik.


Anime Klub

Vezető: Novák Norbert, Szántó Zsolt
Az anime iránt fogékony ifjúsági korosztály számára minden hónapban egy-egy szombat délután lehetőség nyílik a találkozásra, kapcsolatépítésre, filmek nézésére és a közös élmények megbeszélésére, értékelésére. A Novák Norbert által vezetett klub a foglalkozások alkalmával egész délutánra és estére szervezett programokkal várja a látogatókat.


Csaba Big Band

Vezető: Illyés Miklós
A big band célja a következő időszakban, hogy egyre szélesebb repertoárral, egyre színesebb választékkal állhasson a közönség elé. A hétvégéken, amikor erre a zenekarnak lehetősége van, az erre az évre tervezett nagykoncertekre készülnek, mely próbák során lassan kialakul a bandra jellemző, állandó formáció.


Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

Vezető: Sándor Ottó
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
Intézményünk a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar éves produkcióinak megvalósításában kiemelt együttműködő szervezet, így a központi intézményében mind háttér-infrastrukturálisan, mind humánerővel szolgálja a zenekar próbáit és koncertjeit.


Békéscsabai Bartók Béla Kórusegyesület

Foglalkozás: szerdán 17.30-20.00
Karvezető: Perlaki Attila
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
Békéscsaba kiemelkedő művészeti teljesítményű amatőr vegyeskara továbbra is a Csabagyöngyében tartja heti rendszeres próbáit, minden szerdán. A kórus karnagya Perlaki Attila, az énekkar taglétszáma 40 fő. A rendszeres próbákon túl városi rendezvényeken, kórustalálkozókon, jószolgálati eseményeken történő fellépéseket terveznek.


Chopin Kórus

Foglalkozás: hétfőn és csütörtökön 18.00-21.00
Karvezető: Rázga Józsefné
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
A Magyar-Lengyel Baráti Társaság énekkara heti két alkalommal – hétfőn és csütörtökön-az intézményben tartja próbáit. Karnagyuk, Rázga Józsefné mind a magyar, mind a lengyel kórusirodalom tárházából meríti és gazdagítja repertoárjukat.


Tabán Táncegyüttes

Vezető neve: Kurtucz Borbála, Farkas Tamás
Kapcsolattartó neve, elérhetősége: Csikós Nóra
Kurtucz Borbála 30/510 7900
Farkas Tamás 30/6073 046
Foglalkozások ideje: szerda: 16.30-21.00, csütörtök: 18.00-21.00, péntek: 18.00-21.00
A táncegyüttes kettős csoportbontásban, a „kis” és „nagy” Tabánban folytatja felkészülését. A művészeti csoportban a magyar és magyarországi nemzetiségi táncok elsajátítására nyílik lehetősége a gyermek és ifjúsági korosztálynak.


Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes

Vezető neve: Pintér Tibor, Szarka Zsolt
Kapcsolattartó neve, elérhetősége: Csikós Nóra
Pintér Tibor 30/963 8693
Szarka Zsolt 20/421 4463
Foglalkozások ideje: hétfőtől péntekig:18.00-21.00

A Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy szakmailag, erkölcsileg és anyagilag támogassa a hozzá csatlakozó együtteseket. A néptáncegyüttest az egyesület működteti. A megalakulás óta rendszeresen szerveznek gyermek és felnőtt tánctáborokat, táncházakat, melyeken nemcsak az egyesület tagjainak biztosítanak lehetőséget a különböző táncok megismerésére, hanem bárki részt vehet a programokon. A Csabagyöngye Kulturális Központtal közösen kerülnek megrendezésre a táncházak, melyekben a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttessel karöltve magyar, szlovák és román táncok tanítását vállaljuk.


Junior novella műhely

Vezető: Kántor Zsolt
Kapcsolattartó: Balázs Viktor
Alkalmak: minden kedden
A Junior Novella Műhely tagjai a kedd délutánonkénti foglalkozásokon Kántor Zsolt szerkesztő vezetésével tanulják, gyakorolják a prózaírás csínját-bínját, majd rendhagyó irodalomórákon, bemutató előadásokon mutatnak meg kortársaiknak, középiskolásoknak legjobb saját írásaikat.


Festő szakkör

Sholtz Endre vezetésével minden pénteken 16 órától találkoznak azok a festészetet tanulni kívánó tizenévesek és fiatal felnőttek, akik a kolonista irányzat, az élénk színek, a mediterrán világ megjelenítésének kedvelői. A foglalkozások a tehetséggondozáson kívül a stílusok, stílusirányzatok közötti tájékozódást, a művészetek területén való elmélyülést is szolgálják.


Levendula Kreatív Klub

Foglalkozások: kéthetente hétfőn 13:00-19:00
Vezető: Kertészné Mile Ágnes
A csoport az előző évben átalakuláson ment keresztül, melynek köszönhetően a gyöngyfűzésen túl új technikákkal ismerkednek majd a következő évben. Így tervezik a patchwork elsajátítását. Az immár teljesen nyitott közösség tagjai között nem csak a városból, de például Szarvasról is érkeznek a foglalkozásokra.