Művészetek


Csabai Színistúdió

Foglalkozások: hétfő, csütörtök, péntek 15.00-18.00
Művészeti vezető: Szente Béla
Szervező: Fazekas Lili (+3620/438-0196)
Tagdíj: 3500,- Ft/hó

Színjátszó csoportunk 27 éve meghatározó színfoltja a város életének. Jellemzői az összetartó közösség, sok nevetés, alkotás. Színészmesterség, beszédművelés, ének, táncórák zajlanak heti három alkalommal a Csabagyöngye Kulturális Központban.
12-20 éves korig folyamatosan várjuk a színpadi világ iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését.
Műsorainkkal közreműködünk rendezvényeken, nemzeti ünnepeinken valamint minden évben tábort szervezünk.

Féling Színház

Vezető: Steinwender József
Kapcsolattartó: Csikós Nóra
Foglalkozások ideje: Kedd: 15.00-17.00 Szerda 17.00-19.00
Színjátszók kora: 15-55 év
Színjátszók átlag létszáma: 12
Az amatőr színjátszó társulat 1978-ban alakult.
Látogatott fesztiválok, díjak: többszörös országos arany minősítés; nívódíj; Egressy Béni Fesztivál; Piknik Nemzetközi Fesztivál (Esztergom); PADIF (Szilágycseh); Vidám Művek Fesztiválja (Merlin színház, Budapest)


Nyíri Lajos TáncSport Egyesület és Békéscsabai Társastánc Klub

Elnök: Szente Béla
Kapcsolattartó: Csikós Nóra (20/260-8294 – csikos.nora@gmail.com)
foglalkozások ideje: hétfőtől-csütörtök: 17:00-20:00

A békéscsabai Társastáncklub az országban az elsők közt alakult 1961-ben. Alapítói Nyíri Lajos táncpedagógus és felesége voltak. A klub megalakulása utáni években a megye számos településén tartottak táncbemutatókat, melyekkel e műfajt igyekeztek népszerűsíteni. Országos viszonylatban az elsők közt alakítottak ki nemzetközi kapcsolatot több szomszédos országgal is. Az évek alatt többször részesültek nívódíjban, előadói díjban, koreográfiai díjban, Kiváló Együttesi Díjban egyaránt. Az évek folyamán az ország egyik legeredményesebb egyesületévé nőtte ki magát a Nyíri Lajos TáncSport Egyesület. Több alkalommal kapott delegálást párosuk világbajnokságokra, nemzetközi versenyekre. Hazai eredményeik között több országos bajnoki, ranglista, magyar bajnoki döntős helyezés is szerepel. A versenyek mellett szinte minden hétvégén fellépéseken vesznek részt a megye számos településén, hogy ezzel is népszerűsítsék a társastáncot és nem utolsó sorban a Társastáncklubot. Különböző rendezvényeken (szalagavató, céges rendezvények, bálak, stb.) színvonalas fellépéseket, műsorokat vállalnak.

Induló csoportjainkba, tanfolyamainkra folyamatosan várjuk a jelentkezőket egészen a 6 éves kortól felnőtt korosztályig. A tanfolyam részvételi díja: 3000 Ft/hó.


Calandrella Kamarakórus

Próbanap: minden péntek 18.00-19.00
Létszám: 15 fő
Csoportvezető: Kutyejné Ablonczy Katalin
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
A Calandrella Kamarakórus nem csak a városi énekkaraink sorában, hanem a hazai amatőr kórusmozgalom élvonalába sorolandó. Művészeti munkájukat karvezetőjük magas szintű szakmaisággal tervezi, vezeti. 2017-es céljaik között tudásuk országos kórusfesztiválon, valamint nemzetközi színtéren történő bemutatását tervezik.


Anime Klub

Vezető: Novák Norbert, Szántó Zsolt
Az anime iránt fogékony ifjúsági korosztály számára minden hónapban egy-egy szombat délután lehetőség nyílik a találkozásra, kapcsolatépítésre, filmek nézésére és a közös élmények megbeszélésére, értékelésére. A Novák Norbert által vezetett klub a foglalkozások alkalmával egész délutánra és estére szervezett programokkal várja a látogatókat.


Csaba Big Band

Vezető: Illyés Miklós
A big band célja a következő időszakban, hogy egyre szélesebb repertoárral, egyre színesebb választékkal állhasson a közönség elé. A hétvégéken, amikor erre a zenekarnak lehetősége van, az erre az évre tervezett nagykoncertekre készülnek, mely próbák során lassan kialakul a bandra jellemző, állandó formáció.


Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

Vezető: Sándor Ottó
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
Intézményünk a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar éves produkcióinak megvalósításában kiemelt együttműködő szervezet, így a központi intézményében mind háttér-infrastrukturálisan, mind humánerővel szolgálja a zenekar próbáit és koncertjeit.


Békéscsabai Bartók Béla Kórusegyesület

Foglalkozás: szerdán 17.30-20.00
Karvezető: Perlaki Attila
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
Békéscsaba kiemelkedő művészeti teljesítményű amatőr vegyeskara továbbra is a Csabagyöngyében tartja heti rendszeres próbáit, minden szerdán. A kórus karnagya Perlaki Attila, az énekkar taglétszáma 40 fő. A rendszeres próbákon túl városi rendezvényeken, kórustalálkozókon, jószolgálati eseményeken történő fellépéseket terveznek.


Chopin Kórus

Foglalkozás: hétfőn és csütörtökön 18.00-21.00
Karvezető: Rázga Józsefné
Kapcsolattartó: Paulikné Tóth Krisztina
A Magyar-Lengyel Baráti Társaság énekkara heti két alkalommal – hétfőn és csütörtökön-az intézményben tartja próbáit. Karnagyuk, Rázga Józsefné mind a magyar, mind a lengyel kórusirodalom tárházából meríti és gazdagítja repertoárjukat.


Tabán Táncegyüttes

Vezető neve: Kurtucz Borbála, Farkas Tamás
Kapcsolattartó neve, elérhetősége: Csikós Nóra
Kurtucz Borbála 30/510 7900
Farkas Tamás 30/6073 046
Foglalkozások ideje: szerda: 16.30-21.00, csütörtök: 18.00-21.00, péntek: 18.00-21.00
A táncegyüttes kettős csoportbontásban, a „kis” és „nagy” Tabánban folytatja felkészülését. A művészeti csoportban a magyar és magyarországi nemzetiségi táncok elsajátítására nyílik lehetősége a gyermek és ifjúsági korosztálynak.


Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes

Vezető neve: Pintér Tibor, Szarka Zsolt
Kapcsolattartó neve, elérhetősége: Csikós Nóra
Pintér Tibor 30/963 8693
Szarka Zsolt 20/421 4463
Foglalkozások ideje: hétfőtől péntekig:18.00-21.00

A Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy szakmailag, erkölcsileg és anyagilag támogassa a hozzá csatlakozó együtteseket. A néptáncegyüttest az egyesület működteti. A megalakulás óta rendszeresen szerveznek gyermek és felnőtt tánctáborokat, táncházakat, melyeken nemcsak az egyesület tagjainak biztosítanak lehetőséget a különböző táncok megismerésére, hanem bárki részt vehet a programokon. A Csabagyöngye Kulturális Központtal közösen kerülnek megrendezésre a táncházak, melyekben a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttessel karöltve magyar, szlovák és román táncok tanítását vállaljuk.


Junior novella műhely

Vezető: Kántor Zsolt
Kapcsolattartó: Balázs Viktor
Alkalmak: minden kedden
A Junior Novella Műhely tagjai a kedd délutánonkénti foglalkozásokon Kántor Zsolt szerkesztő vezetésével tanulják, gyakorolják a prózaírás csínját-bínját, majd rendhagyó irodalomórákon, bemutató előadásokon mutatnak meg kortársaiknak, középiskolásoknak legjobb saját írásaikat.


Festő szakkör

Sholtz Endre vezetésével minden pénteken 16 órától találkoznak azok a festészetet tanulni kívánó tizenévesek és fiatal felnőttek, akik a kolonista irányzat, az élénk színek, a mediterrán világ megjelenítésének kedvelői. A foglalkozások a tehetséggondozáson kívül a stílusok, stílusirányzatok közötti tájékozódást, a művészetek területén való elmélyülést is szolgálják.


Levendula Kreatív Klub

Foglalkozások: kéthetente hétfőn 13:00-19:00
Vezető: Kertészné Mile Ágnes
A csoport az előző évben átalakuláson ment keresztül, melynek köszönhetően a gyöngyfűzésen túl új technikákkal ismerkednek majd a következő évben. Így tervezik a patchwork elsajátítását. Az immár teljesen nyitott közösség tagjai között nem csak a városból, de például Szarvasról is érkeznek a foglalkozásokra.


Nefelejcs Népdalkör

Foglalkozások: minden héten csütörtökön 16:00-18:00
Vezető: Bukvai Istvánné (0630/519 1413)

A csoport 2018 májusában baráti népdalköri találkozó megszervezésével ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját a Csabagyöngye Kulturális Központban. A népdalkör legfőbb feladatának a különböző magyar nyelvű tájegységek dalaiból összeállított népdalcsokrok tanulását, együtt éneklését, azoknak minél szélesebb körben való terjesztését, valamint a népdaloknak a közösségi kulturális értékrendben való hangsúlyosabb megjelenítését tekinti.

Ennek érdekében a csoport – hagyományt teremtő szándékkal – évente szervezője magyar népzenei rendezvénynek a város különböző körzeteiben is, pl. Jaminában és a Lencsési lakótelepen. Műsoraikat minden alkalommal a műfaj meghívott neves hangszeres és énekes előadói is színesítik. A népdalkör rendszeresen fellép fesztiválokon, civil szervezetek rendezvényein és baráti találkozókon, évente mintegy 10-12 alkalommal.

Várják tagjaik közé mindazokat, akik nyitott lélekkel szeretnének minél több népdalt megismerni, együtt énekelni, és megtapasztalni ennek lélekemelő hatását.