fbpx
Munkácsy Kulturális Negyed Békéscsabán

Munkácsy-negyed létrehozásán dolgoznak Békéscsabán. A projekt célja egy egységes, karakteres, a város mindennapjait gazdagító kulturális negyed létrehozása, amely erősíti a csabai identitást és több látogatót vonz a békési megyeszékhelyre. A megvalósítás részleteiről, előkészítéséről konferencián értekeztek január 20-án, szerdán a szakemberek a Csabagyöngye Kulturális Központban.
negyed1_médiacentrumA Területfejlesztési Operatív Program keretében a város összesen 13,2 milliárd forint elköltésére jogosult, ennek része a Zöld város projekt, amely a belváros rehabilitációjának III. ütemét jelenti. A kulturális megyed létrehozása a Munkácsy kultusz ápolását és a belváros rehabilitációját ötvözi.
negyed3_médiacentrum– Szeretnénk a városban a zöldterületet tovább növelni. Olyan városi rekreációs zöldövezeti részeket kialakítani, ahol az ifjúság megtalálhatja a magának fontos programokat, mint fitness park vagy tematikus játszóterek kialakítása, illetve gazdaságösztönző fejlesztéseket is meg szeretne valósítani a város – avatott be a részletekbe dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője.
A fejlesztés több olyan műemléki és természeti értékkel bíró területet, létesítményt foglal magába, mint a Széchenyi liget, vagy a magánkézben lévő István Malom, illetve a városon átvonuló Élővíz-csatorna partja.
negyed2_médiacentrum– Az érintett területek fejlesztésével, összefogásával egy olyan új, turisztikai attrakció jöhet létre, amely tömegeket csábíthat Békéscsabára. Ennek zajlott már egy tervpályázata, amelyen a mi irodánk is részt vett, itt számos elképzelés már kezdett testet ölteni, ezt boncolgatjuk tovább itt a konferencián – mondta el Szloszjár György, tájépítész.
A kulturális negyed kialakításának célja, egy élhetőbb békéscsabai városkép, valamint hogy minél több látogató érkezzen a megyeszékhelyre, megismerni az egyedülálló Munkácsy hagyatékot.

Balázs Anett

(Forrás: behir.hu)