fbpx
Beethoven-est a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral

A zenetörténet egyik legismertebb géniuszának két nagyszerű alkotását játssza kedden este a Csabagyöngyében a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. A megye kulturális életét is meghatározó együttes ezúttal Ludwig van Beethoven D-dúr hegedűversenyét, valamint VI. „Pastorale” szimfóniáját tűzte műsorra.
Március 31-i koncertjük vendége Oláh Vilmos hegedűművész, a Rádiózenekar koncertmestere, aki számtalan hazai és külföldi koncertet adott élete során, emellett lemezei is készültek szép számmal.

beethovenBeethoven az őt követő zenetörténet számos alakjának pályáját meghatározta. Haydn és Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának, zenéje ugyanakkor a romantika jegyeit is magán viseli.
Magánéleti nehézségein mesterművei megalkotásával aratott diadalt. Fiatalon, már 25 éves kora körül a siketség első jeleit észlelte, amelynek hatására időnként az öngyilkosság gondolatával is foglalkozott. A századforduló környékén születtek legsötétebb művei, ekkor vált számára világossá, hogy a halláskárosodása visszafordíthatatlan folyamat. 1819-re teljesen megsüketült. Süketsége zárkózottá tette, csak társalgási füzeteinek segítségével tudott érintkezni a külvilággal. Hihetetlen belső hallása volt, csak ez tette lehetővé, hogy ne hagyja abba a komponálást.
A középtermetű, vállas, telt arcú, dús és felborzolt hajú zeneszerző elérhetetlen (házas vagy arisztokrata) hölgyekhez vonzódott, akiket eszményített. A társadalmi különbségek, az emberek esetleges elítélése gátolta, sosem házasodott meg. Legkedvesebb szórakozása az volt, hogy magányosan sétált a zöldben; fő művei közül is sok fogalmazódott meg a szabadban, sőt nyerte el akár végleges alakját is egy-egy padon.

A D-dúr hegedűversenyt Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg Beethoventől. Ismerve a zeneszerző munkastílusát, mely szerint egyszerre több darabon is dolgozgat, szelíd sürgetésként a bemutató időpontját is kitűzte 1806. december 23-ára. Mindemellett rendszeresen meg is látogatta a zeneszerzőt, hogy ellenőrizze a munka haladását.
A hegedűversenyt Beethoven később zongoraversennyé is átírta, ez azonban nem vált maradandóvá. A D-dúr hegedűversenyannyira a hegedű sajátosságaira épül, annyira anyagszerűen van megírva, hogy egyszerűen nem is válhatott mássá.
Ludwig van Beethoven 6., F-dúr hangnemben íródott „Pastorale” szimfóniája két évvel később készült el. Ez egyike Beethoven kevés programzenéinek, első bemutatásakor a „Vidéki élet emlékei” címet kapta.
Bár a 6. szimfónia tartalmazza Beethoven legszebb szerzeményeit, a korabeli közönség az ezzel egy estén bemutatott 5. szimfóniához hasonlóan bátor és kalandos művet akart hallani – így a viszonylag nyugodt és befelé forduló hangulatával a 6. szimfónia nem nyerte el maradéktalanul a közönség tetszését.

A március 31-i koncertre jegyek online ide kattintva kaphatók.
csabagyongye_plakat_A2_03.indd