Újabb hatalmas sikert könyvelt el a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége valamint a Kórusok Országos Tanácsa által szervezett Éneklő Magyarország országos kórusminősítő hangversenyen a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar Perlaki Attila karnagy vezetésével 95 százalékos teljesítménnyel, a vegyeskarok kategóriájában a legmagasabb pontszámot érte el. Ezzel a legmagasabb fokozatot: Arany dicsétettel oklevelet nyertek a hétvégén Keszthelyen megrendezett Dalünnepen.

A Rázga József által negyven évvel ezelőtt alapított vegyeskar rendkívül sikeresen szerepelt mind egyházi mind világi művek kategóriában az ötödik keszthelyi dalostalálkozón.

Az együttes Perlaki Attila karnagy vezetésével a korábbi évek hazai sikerein felbuzdulva országos megmérettetésre szánta el magát. Benevezett a Keszthelyen (2017. június 23-24-én -a szerk.) megrendezett országos kórusfesztiválra. A fellépéseket komoly felkészítő munka előzte meg.

Mosoly

A kórus műsorában az egyházi művek kategóriájában a következő művek szerepeltek: Viadana: Exultate Justi, Rahmanyinov: Ave Maria, Kocsár Miklós: Hegyet hágék, valamint Liszt Ferenc: Die Gründung der Kirche (a Krisztus oratóriumból).

A világi műsort az alábbi kórusművek alkották: Smetana: Nyitókórus az Eladott menyasszony című vígoperából, Bárdos Lajos: Este van már, Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő, Farkas Ferenc: Pataki diákdalok, valamint Bartók Béla: Négy szlovák népdal.

Mindkét koncerten Gál Csaba művésztanár közreműködött, mint zongorakísérő.

A találkozón több mint ötven kórus közel ezernyolcszáz énekessel vett részt a Kárpát-medence különböző részeiből. A kórustalálkozó helyszínei: a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, a Balatoni Múzeum, a Főtér, valamint a Festetics Kastély voltak.

A fesztivál első napján este énekelve fáklyás felvonulással vonult végig a városon a hatalmas dalos társaság a Főtértől a Balaton partjáig. A dalünnep összkari számai a következők voltak: Gebhardi: Glória – kánon, népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből, Halmos

László: Minden földek Istent dicsérjék, Bárdos Lajos – Erdélyi József: Istené az áldás. Ezeket a műveket a közel 1800 énekesből álló összkar együtt énekelte a fesztivál megnyitóján, illetve a fáklyás felvonulás befejezéseképpen a Balaton partján.

Az ünnepélyes díjkiosztóra a Balaton Színházban került sor.

Arany dics20170625

A zsűri elnöke Kertész Attila, egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály-társaság elnökségi tagja, az értékelésen többek között kiemelte az igényes műsorválasztás, a tiszta intonáció, a fejből való éneklés és a jó zongorakísérő jelentőségét. A békéscsabai kórus tagjai a jól végzett munka örömével, egészséges büszkeséggel és rengeteg élménnyel tértek haza a dalos találkozóról.

Szák Kocsis Péter